Angielski dla Scecjalistów

Język angielski dla logistyków Język angielski dla opiekunów

Miejsce na Twoja reklamę [ kontakt ]

Kurs angielskiego w gastronomii

Mięso / Podroby – angielskie wyrażenia

Słownictwo i najpotrzebniejsze wyrażenia dla rzeźników , wędliniarzy, sprzedawców w sklepach mięsnych.

bacon – boczek
beef – wołowina
bone – kość
chicken – kurczak
chicken breast – pierś kurczaka
chuck steak – karkówka
cold meats – wyroby wędliniarskie
collar -podgardle
cooked meat – wędlina
duck – kaczka
dried ham – szynka suszona
fat – tłuszcz
fillet – filet
giblets – podroby
goose – gęś
ham – szynka
joint – udziec, udko
kidney – nerka
knuckle –golonko
lamb meat – jagnięcina
lard – płat słoninowy
liver – wątroba
marinated – marynowany
mincemeat – mięso mielone
pork – wieprzowina
rabbit – królik
rib – żeberko
rump cut - rostbef
sausage – parówka
shoulder – łopatka
sirloin – szponder
smoked – wędzony
thigh – udko, pałka
tongue – ozór
tripes – flaki
turkey – indyk
white sausage – biała kiełbasa
wing – skrzydło
veal – cielęcina
venison – dziczyzna

I have three years’ experience of working in a slaughterhouse. Mam trzyletni staż pracy w ubojni.

I’ve finished a butcher school. Skończyłem szkołę masarską.

I’m a qualified butcher. Jestem wykwalifikowanym rzeźnikiem.

I don’t have much experience. Nie mam zbyt dużej praktyki.

Dodano: 2013-10-03 23:47:10

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić zakupy oraz wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.