Angielski dla Scecjalistów

Język angielski dla logistyków Język angielski dla opiekunów

Miejsce na Twoja reklamę [ kontakt ]

Kurs angielskiego w gastronomii

Mięso / Podroby – angielskie wyrażenia

Słownictwo i najpotrzebniejsze wyrażenia dla rzeźników , wędliniarzy, sprzedawców w sklepach mięsnych.

bacon – boczek
beef – wołowina
bone – kość
chicken – kurczak
chicken breast – pierś kurczaka
chuck steak – karkówka
cold meats – wyroby wędliniarskie
collar -podgardle
cooked meat – wędlina
duck – kaczka
dried ham – szynka suszona
fat – tłuszcz
fillet – filet
giblets – podroby
goose – gęś
ham – szynka
joint – udziec, udko
kidney – nerka
knuckle –golonko
lamb meat – jagnięcina
lard – płat słoninowy
liver – wątroba
marinated – marynowany
mincemeat – mięso mielone
pork – wieprzowina
rabbit – królik
rib – żeberko
rump cut - rostbef
sausage – parówka
shoulder – łopatka
sirloin – szponder
smoked – wędzony
thigh – udko, pałka
tongue – ozór
tripes – flaki
turkey – indyk
white sausage – biała kiełbasa
wing – skrzydło
veal – cielęcina
venison – dziczyzna

I have three years’ experience of working in a slaughterhouse. Mam trzyletni staż pracy w ubojni.

I’ve finished a butcher school. Skończyłem szkołę masarską.

I’m a qualified butcher. Jestem wykwalifikowanym rzeźnikiem.

I don’t have much experience. Nie mam zbyt dużej praktyki.

Dodano: 2013-10-03 23:47:10

Zaloguj się


Google

Angielski przez skype-->

Ogłoszenia


Ostatnio komentowane


Słówka / Wyrażenia dnia

  1. Krajowy Rejestr Sądowy
    National Court Register
  2. wyrostek robaczkowy
    appendix
  3. czołg ewakuacyjny
    recovery tank
  4. totalizator sportowy, totolotek
    National Lottery Lotto
  5. samolot prezydenta USA
    air force one
  6. placki zapiekane
    potato pancakes
Czasy Angielskie

Czasy Angielskie

ROZUMIEM Nasza strona używa pliki cookies aby umożliwić zakupy oraz wysoki standard obsługi.
Jeżeli nadal chcesz korzystać z serwisu, musisz wyrazić na to zgodę. Możesz również zmienić ustawienia dotyczące cookies.